Varmt vann under føttene

Bilde: Shutterstock
Bilde: Shutterstock

Varmt vann under føttene

Vannbåren gulvvarme har for alvor seilt opp som et oppvarmingsalternativ i norske hus. Likevel går ikke folk mann av huse for å skaffe seg denne typen oppvarming – til tross for at det både er miljøvennlig, komfortabelt og fleksibelt. Det er heller ikke så kostbart som du kanskje tror.

Komfort og miljø hånd i hånd

Komforten ligger i at varmen kommer der det faktisk oppleves best, slik at du slipper unna den kjente situasjonen der du er kald på beina og varm i toppen. Med god planlegging får du dessuten lagt rørene tett opp under gulvet og legger til rette for å kunne endre temperaturen raskt. Det er altså ikke nødvendigvis slik at gulvvarme lagt i betong trenger å være treg å regulere.

Varme som kommer fra gulvet er dessuten miljøvennlig, for i de fleste tilfeller kan du senke temperaturen uten at det går ut over komforten. Det innebærer lavere energiforbruk og lavere strømregninger. Mange venter i tillegg på en ny energilov hvor vi sannsynligvis må betale for effekt i tillegg til kWh. Dette er nok årsaken til at Enova gir støtte til akkumulatortanker slik at du kan skape energien i vannbårne anlegg når det er billig, og dermed spare mange penger – år etter år.

Varmer du opp vannet i anlegget med en miljøvennlig energikilde som væske/vann-varmepumpe, luft/vann-varmepumpe eller fjernvarme blir regnskapet enda hyggeligere, også miljøregnskapet.

 

Uovertruffen fleksibilitet

Selv om en varmepumpe trolig er det mest miljøvennlige, er det ingenting i veien for å bruke andre energikilder. Med et vannbårent anlegg står du veldig fritt, både nå og i fremtiden. Litt enkelt forklart kan vi egentlig si at du bare trenger noe som kan varme opp vann. I tillegg til varmepumper kan du for eksempel bruke biokjel med vedfyring eller pellets, elektrisitet eller solenergi.

Den dagen det kommer ny teknologi som både er mer effektiv og miljøvennlig, er det ikke noe problem å bytte. Vannbåren gulvvarme er ganske enkelt det beste fremtidsrettede valget.

 

Du blør ikke penger

Mange tror at det er svært dyrt å installere vannbåren varme og det er ikke til å stikke under en stol at det innebærer en viss investering. Prisene vil selvsagt variere, men det er på ingen måte umulig å komme i mål med en pris på rundt kr. 900,- per kvadratmeter, med alt av nødvendig utstyr inkludert. Husk da at gulvvarmerørene er konstruert for å leve i minimum 50 år.

Etter å ha installert anlegget har du med stor sannsynlighet også skaffet deg en bereder som både varmer opp vannet til gulvene og forbruksvann til kraner og dusj. Så slipper du å bruke strøm – og dermed penger – på å varme opp varmtvann i en separat bereder.

Bygger du nytt hus skal du dessuten vite at installasjon av vannbåren gulvvarme gjør at du slipper unna den generelle regelen om at alle småhus skal oppføres med skorstein. Det kan fort bli ganske mange kroner spart.

Enova gir fortsatt støtte til investering av fleksible energikilder, som det er vel verdt å ta med seg. Kort sagt så vil det være svært uheldig å kun basere seg på en eneste form for energikilde, og med vannbåren varme har du den beste fleksibiliteten og den beste komforten. Med stadig større bruk av elbiler, elektriske ferger, elektriske fly, så er det vel heller ingen rocket science at strømprisene våre vil øke i årene som kommer.

 

Les mer om vårt vannbårne gulvvarmesystem Arjonfloor og hvilke muligheter det gir deg. Visste du at romtermostatene som styrer gulvvarmen er en del av smarthussystemet Arjonsmart og derfor gir mulighet til å styre mye mer enn bare gulvvarmen via app? Med vannstoppventilen Arjonstop Connect kan mobilen varsle deg ved en vannlekkasje, og har du glemt å skru av vannet før du dro på ferie kan du gjøre det fra appen. Arjonsmart gjør livets små ting litt enklere.

FLERE LØSNINGER

  • Arjonfloor®

    Arjonfloor®

    Vannbåren gulvvarme -komfort og fleksibilitet

    Det er mye penger å spare på vannbåren gulvvarme – og du kan styre temperaturen fra mobiltelefonen.

    Les mer
  • Energi

    Energi

    Energifleksibilitet med vannbåren varme

    Vannbårne systemer har eksistert i mange år, og kan være et langsiktig og lønnsomt alternativ til tradisjonell oppvarming.

    Les mer