Vannbåren gulvvarme

Robin Thomsen, produktsjef varme-automatikk- og vannbehandling i Armaturjonsson, mener det eneste fornuftige er å velge vannbåren varme – eller i hvert fall tilrettelegge for det – i rehabiliteringsprosjekter. – Vi vet det vil bli knapphet på strøm, og det gir også mye høyere komfort i en bolig når du legger vannbåren varme, sier han.
Robin Thomsen, produktsjef varme-automatikk- og vannbehandling i Armaturjonsson, mener det eneste fornuftige er å velge vannbåren varme – eller i hvert fall tilrettelegge for det – i rehabiliteringsprosjekter. – Vi vet det vil bli knapphet på strøm, og det gir også mye høyere komfort i en bolig når du legger vannbåren varme, sier han.

Vannbåren gulvvarme

- Ikke gå baklengs inn i framtiden!

Legger man opp til elektrisk gulvvarme når boligen eller hytta skal renoveres, går man baklengs inn i framtiden, mener Robin Thomsen, produktsjef varme-automatikk- og vannbehandling i Armaturjonsson. – Men det er et budskap rørleggerne må bli langt flinkere til å formidle til sine kunder.

Vi vet ikke hva som vil være varmekilder i årene framover, eller prisnivået på strøm. Men det vi vet, er at det vil bli energimangel, påpeker han.

- Derfor handler det om å være føre var. Ved å legge vannbåren varme i bygg du renoverer i dag, så forbereder du deg på morgendagen. Har du åpnet golvet, legg vannbårent. Det kan jeg ikke få sagt klart nok!

Selv om boligeieren ikke ønsker å investere i den nødvendige varmekilden når han pusser opp, påpeker han at rør er såpass billig at det eneste fornuftige er å klargjøre for vannbåren varme. Da har man gardert seg for hva som måtte komme.

- Det er rørleggers ansvar som fagperson å tilby de gode løsningene, samt kunne argumentere for hvorfor de er riktige for sluttkunden. Og det kan gjøres billig. Du behøver ikke borre, du trenger ikke sette inn luft til vann varmepumpe der og da. Man kan varme opp med en liten elkjel eller med sol eller ved om du vil, bare vannet får den varmen det skal ha.

- Vannbåren varme er den mest universale løsningen som kan tilpasses, uansett hva fremtiden krever av oss.

 

Arjonfloor Kompakt har blitt en favoritt

For de som velger vannbåren varme når boliger og hytter skal renoveres, er det stadig flere som trekker systemet Arjonfloor Kompakt fra Armaturjonsson til sitt bryst. Thomsen mener det har flere årsaker:

 

– Ved at EPS-platene bygger kun 1mm mer enn rørdimensjonen som skal legges, kan de monteres rett på eksisterende golv. Det gjør det enkelt å legge og stjeler lite av takhøyden. I tillegg kan du få full tilgang til vår smarte varmestyring.

 

Arjonfloor Kompakt består av EPS-plater med integrerte vendespor og pålimt aluminiumsfolie, og har lenge vært i leverandørens portefølje. Men i en tid hvor stadig mer fokus i bolig- og hyttemarkedet er rettet mot rehabilitering, har løsningen virkelig «fått bein å gå på».

 

 

 

Ideelt for rehabilitering

Kompakt-løsningen leveres i tykkelse 13 mm for 12 mm rør og 17 mm for 16 mm rør. Nettopp at den er så kompakt, egner den seg ypperlig i rehabiliteringsprosjekter hvor takhøyden er begrenset. Platene legges direkte på et bærende undergulv av tre, spon, betong og lignende

- Dette er det mest lavtbyggende systemet på markedet. Legger du 16 mm rør, så bygger det altså kun 1 mm ekstra. Har du i tillegg et flatt gulv, er dette en fantastisk måte å få et topp moderne og effektivt vannbårent varmesystem – ofte uten å måtte løfte dører og alt det medfører om du skal støpe gulvet. Men selv om du må avrette ujevnheter på gulvet, er det som regel ikke mer enn at Arjonfloor Kompakt blir et naturlig valg.

En annen fordel, er at du får et golv med rask responstid i forhold til om du legger rør i en betongmasse, minner han om.

- Støper du rørene ned i betongen, tar det mange timer å få riktig temperatur.  Med vår løsning har du rørene i en varmefolie rett opp til overgulvet, så du får effekten umiddelbart. Det er mye mer gjenkjennbart for sluttkunde som i mange tilfeller er vant til varmekabler. Det er ikke den billigste løsningen, men definitivt den beste løsningen bruksmessig.

 

Flere muligheter

Armaturjonsson selger også løsninger hvor man støper ned rørene på festeskinner stiftet på EPS, eller legger dem på armeringsnett.

- Det er den billigste og mest vanlige løsningen, fordi vannbåren varme er i et veldig prispresset marked. Dette egner seg godt i nybygg, hvor det blir prosjektert inn i prosjektet og du får det i støpen. Men i forhold til rehab, er EPS-platene helt uslåelige når det gjelder bygghøyde, responstider og effektangivelse.

- Legger du overstøp, skal du ha en overdekning på 35 millimeter, og du skal gjøre et grunnarbeid. Brått så har du en støp på 5-6 centimeter, da kan det fort bli kritisk i forhold til romhøyden.

 

Et marked rørleggerne bør ta

Thomsen er klar på at dette er et marked rørleggeren bør ta, selv om gulvvarme tradisjonelt har vært forbeholdt elektrikeren. Det samme gjelder styring og smarthusløsninger.  

- Jeg tenker at rørleggerne kan ta hele jobben som elektrikerne har hatt når det gjelder gulvvarme og varmestyring, ved å selge det som skal ligge i gulvet og det som styrer det. Det er ingen grunn til at vi skal overlate til elektrikeren å selge varmekabler og termostater når vi i VVS-bransjen kan tilby en bedre løsning.

Selv om det er stadig flere firmaer som tilbyr varmeløsninger, er ikke den gjennomsnittlige rørleggeren i Norge god på å selge inn vannbåren varme, mener han.

- Det er litt merkelig, da det er mange penger å hente på dette området i rehab-markedet. Å legge varmekabler som elektrisk oppvarming hører fortiden til, men det må selges inn hos forbrukeren!