7 ting du må ta stilling til ved valg av vannstoppventil

Armaturjonssons vannstoppventil Arjonstop®
Armaturjonssons vannstoppventil Arjonstop®

7 ting du må ta stilling til ved valg av vannstoppventil

Aktuelt

Vannstoppventiler kommer i mange forskjellige utgaver med ulike funksjoner.
Her er noen av tingene du bør tenke på.

Kuleventil eller magnetventil?
Husk at ved bruk av magnetventiler kreves det filter eller sil som bør renses regelmessig. Partikler i magnetventiler kan nemlig føre til at ventilen ikke stenger. Går du for en kuleventil kan det være greit å vite om den er myktstengende. Er den det unngår du trykkslag/trykkstøt i rørsystemet.

 

Plassering av sensorer; trådløs eller kablet sensor, og hvor mange?
Ofte kan trådløse sensorer både plasseres ned mot gulv og benyttes med en sensorkabel som utvider dekningsområdet. Husk at sensoren ikke alltid bør plasseres helt ned til gulvet da enkelte materialer er ledende og kan gi alarm. Likevel bør ikke sensoren plasseres mer enn et par mm over flaten du ønsker å sikre.

Det varierer hvor mange sensorer du kan tilknytte en kontrollboks så her må du velge ut ifra behov.

 

Hvor skal ventilen plasseres?
Ved plassering på hovedvanninntaket stenges vanntilførselen i hele bygget og garanterer på den måten av vannlekkasjen er stoppet. I en leilighet med felles varmt- og kaldt vann må det derimot benyttes et vannstoppsystem med to ventiler.

Husk også at enkelte vannstoppventiler må monteres i en bestemt retning for å fungere. 

 

Kapasiteten til ventilen
Ikke alle ventiler er dimensjonert for å sitte på et hovedvanninntak. Pass på at du velger ventil tilpasset gjeldende vannmengde. Merk også at magnetventiler ofte har en lavere kapasitet enn kuleventiler i samme dimensjon.

 

Er det behov for tilleggsfunksjoner som frostsikring, funksjonstest eller trykkfallsmåler?
Installéres ventilen på en hytte hvor frostsikring er avgjørende? Ønsker kunden en ventil som funksjonstester jevnlig og gir alarm ved funksjonsfeil? Er det ønskelig med en trykkfallsmåler som også oppdager skjulte lekkasjer? Mulighetene er mange.

 

Trådløs veggbryter eller betjene ventilen fra kontrollboksen?
Med en egen bryter kan du enkelt stenge vannet når du f.eks skal på ferie og være borte i lengre tid. Denne kan plasseres ved utgangsdør eller der det er ønskelig. Alternativ kan ventilen stenges fra kontrollboksen.

 

Hvilke godkjenninger har den?
En FG-godkjent vannstoppventil, som installeres av rørlegger, kan gi opp mot 25 % rabatt hos enkelte forsikringsselskaper. Det er også verdt å merke seg om ventilen har teknisk godkjenning fra SINTEF.